
En starkare framtid för Europas landsbygder
Säkra LEADER/Lokalt Ledd Utveckling som en av pelarna i EU: s utvecklingsarbete
Landsbygderna behöver uppmärksammas nu
Landsbygder i Europeiska unionen står inför växande utmaningar, såsom åldrande befolkning, utvandring av unga, ekonomisk stagnation, begränsad tillgång till tjänster och ökad press genom geopolitiska förändringar. Samtidigt spelar landsbygderna en nyckelroll i viktiga EU prioriteringar för livsmedelsförsörjning, klimatanpassning och territoriell sammanhållning. För att hela Europa ska blomstra behöver vi våra landsbygder levande, motståndskraftiga och sammanlänkade.
Gränsregioner upplever ökade säkerhetsproblem samtidigt med minskande befolkning, minskande konkurrenskraft och social utsatthet. Detta gör att starka lokala nätverk och ekonomisk stabilitet blir än viktigare. Unga människor behöver hitta goda skäl att stanna på landsbygderna – bl.a. möjligheter till utbildning, jobb, kultur och socialt liv. Utan levande lokala ekonomier riskerar vi att unga lämnar landsbygderna, och därigenom försvagas lokalsamhällen och minskas hållbarheten i livet på landsbygderna ytterligare. EU har upprepade gånger betonat rätten att stanna på landsbygderna – att se till att boende på landsbygderna förblir ett möjligt och attraktivt val.
Mitt i dessa utmaningar finns en möjlighet: ett deltagande utvecklingsverktyg som ger lokalbefolkningen möjlighet att forma sin egen framtid.
I över 30 år har LEADER och lokalt ledd lokal utveckling (CLLD) utvecklat Europas landsbygder genom att främja underifrånperspektivet och deltagande utveckling. Genom lokala aktionsgrupper (LAG) mobiliseras lokal kunskap, byggs socialt kapital och omsätts innovativa lösningar som är anpassade till de olika bygdernas specifika behov.
Genom LEADER/CLLD möjliggörs:
- Ekonomiskt stöd: till småföretag, hållbar turism, digital innovation och lokala livsmedelssystem.
- Inbromsning av ungas landsflykt: skapandet av lokala jobb, utbildningsprogram och tjänster gör landsbygdsområden attraktiva platser att bo och arbeta på och stärker rätten att stanna.
- Social innovation: landsbygderna ges möjlighet att utveckla lösningar för viktiga tjänster, gröna omställningar och kulturell vitalitet.
- Starkare sammanhållning av EU: att göra LAG-grupper till formella kontaktpunkter med Europa stärker det demokratiska deltagandet och motarbetar euroskepsis på landsbygden.
- Socialt kapital: deltagande utveckling ökar det sociala kapitalet, vilket i sin tur leder till bättre livskvalitet på våra landsbygder.
En rättvis giv för Europas landsbygder: våra krav och lösningen
Landsbygderna utgör 80 % av EU:s territorium och hem för cirka 30 % av EUs befolkning. Trots landsbygdernas betydelse och framgången med LEADER/CLLD, uppmanas landsbygderna nu att uträtta än mer med än mindre finansiering. I de utmaningar som EU för närvarande står inför, är landsbygderna en prioritet. Utan levande landsbygder kommer det inte att finnas något EU.
För att till fullo utnyttja potentialen för landsbygdsutveckling genom deltagande utveckling, uppmanar vi Europeiska kommissionen att:
- Göra deltagande verktyg för landsbygdsutveckling obligatoriskt i alla EU-medlemsstater i nästa fleråriga finansiella ram (MFF), och se till att LEADER/CLLD förblir en central pelare i EU:s sammanhållningspolitik.
- Integrera LEADER/CLLD i fler EU-politikområden och öronmärk dess budgetanslag, även i den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) liksom i sammanhållningspolitiken. Detta skulle bekräfta att landsbygdsutveckling sträcker sig bortom jordbruket. En tydlig definition av vad landsbygdsutveckling omfattar (för EU) behövs också.
- Stärka och erkänna de lokala aktionsgruppernas (LAGs) roll som bärare av EU:s politik på lokal nivå och som nyckelintressenter i att förebygga och bekämpa desinformation. Därigenom görs LAG till partner i styrning och europeisk sammanhållning.
- Förenkla tillgången till finansiering genom minskad administration och säkerställ flerfondslösning för effektiva, lokalt ledda initiativ, tillsammans med EU:s åtagande att minska byråkratin från medlemsländerna för att förstärka det lokala styrandet.
- Öka finansieringen för LEADER/CLLD till en nivå som matchar dess bevisade inverkan och utökade roll för att ta itu med landsbygdens utmaningar
Dessa krav är alla i linje med den långsiktiga visionen för landsbygdsområden (LTVRA), landsbygdspaktens deklaration och visionen för jordbruk och livsmedel 2040, som härrör från den strategiska dialogen om framtiden för jordbruk och livsmedel. Alla dessa har satt upp ambitiösa mål för starkare, sammanlänkade, motståndskraftiga och välmående landsbygder. Vi stödjer till fullo dessa initiativ och uppmanar EU-kommissionen att omsätta dem i konkreta åtgärder genom att prioritera LEADER/CLLD inom nästa fleråriga finansiella ram (MFF).
Europa har inte råd att lämna landsbygderna bakom sig. Vi kräver konkreta åtgärder för att inbädda LEADER/CLLD i kärnan av EU:s politik och därigenom säkerställa territoriell sammanhållning, ekonomisk konkurrenskraft, demokratisk motståndskraft och effektiv krishantering på landsbygderna.
Skriv under denna namninsamling för att se till att landsbygdernas röster hörs och att deltagande utveckling förblir en viktig del i EU:s politik!



