Vahvempi tulevaisuus Euroopan maaseuduille

LEADERin ja CLLD:n varmistaminen EU:n kehityksen pilarina

Maaseutualueet on huomioitava kiireellisesti

Maaseutualueet kaikkialla Euroopan unionissa kohtaavat kasvavia haasteita: väestön ikääntyminen, nuorten maastamuutto, talouden pysähtyneisyys, palvelujen rajallinen saatavuus ja geopoliittisten muutosten aiheuttamat kasvavat paineet. Nämä alueet ovat myös eturintamassa EU:n kriittisissä painopisteissä, kuten ruokaturvassa, ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja alueellisessa yhteenkuuluvuudessa. Jotta Eurooppa voi menestyä, sen maaseutualueiden on pysyttävä elinvoimaisina, selviytymiskykyisinä ja saavutettavina.

Rajaseuduilla on lisääntyneitä turvallisuushuolia samaan aikaan väestökadon, kilpailukyvyn haasteiden ja sosiaalisten ongelmien kanssa. Haasteiden ratkominen edellyttää vahvempia paikallisia verkostoja ja taloudellista vakautta. Samaan aikaan nuorille on löydyttävä hyviä syitä jäädä maaseutualueille – mahdollisuuksia koulutukseen, työhön, kulttuuriin ja sosiaaliseen elämään. Ilman dynaamista paikallista taloutta maaseudun nuoret lähtevät jatkossakin, mikä heikentää yhteisöjä entisestään ja vähentää maaseutualueiden muutosjoustavuutta. EU on toistuvasti korostanut oikeutta jäädä maaseutualueille sen varmistamiseksi, että maaseudulla asuminen on edelleen kannattava ja houkutteleva vaihtoehto.

 

Näiden haasteiden keskellä tarjolla on mahdollisuus: osallistavat kehittämistyökalut, jotka antavat paikallisille ihmisille mahdollisuuden muokata omaa tulevaisuuttaan.

Leader ja yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen ovat yli 30 vuoden ajan osoittaneet, että alhaalta ylöspäin suuntautuvilla osallistavilla lähestymistavoilla voidaan vastata menestyksekkäästi maaseudun haasteisiin. Paikallisten toimintaryhmien avulla nämä välineet mobilisoivat paikallista tietämystä, rakentavat sosiaalista pääomaa ja toteuttavat innovatiivisia ratkaisuja, jotka on räätälöity kunkin yhteisön erityistarpeisiin.

 

Leader/CLLD tarjoaa seuraavaa:

  • Taloudelliset mahdollisuudet: pienyritysten, kestävän matkailun, digitaalisten innovaatioiden ja paikallisten ruokajärjestelmien tukeminen.
  • Nuorten maaltamuuton hidastaminen: paikallisten työpaikkojen, koulutusohjelmien ja sellaisten palvelujen luominen, jotka tekevät maaseutualueista houkuttelevia asuin- ja työpaikkoja ja vahvistavat oikeutta jäädä.
  • Sosiaaliset innovaatiot: annetaan maaseutuyhteisöille mahdollisuus kehittää ratkaisuja keskeisiin palveluihin, vihreään siirtymään ja kulttuuriseen elinvoimaisuuteen.
  • EU:n yhdentymisen vahvistaminen: paikallisten toimintaryhmien tekeminen todellisiksi yhteyspisteiksi Eurooppaan, demokraattisen osallistumisen lisääminen ja maaseudun euroskeptisyyden torjuminen.
  • Sosiaalinen pääoma: osallistava kehitysprosessi lisää huomattavasti siihen osallistuvien alueiden sosiaalista pääomaa, mikä puolestaan parantaa elämänlaatua maaseutualueillamme

 

Reilu sopimus Euroopan maaseudulle: vaatimuksemme ja ratkaisut

Maaseutualueiden osuus EU:n pinta-alasta on 80 prosenttia, ja siellä asuu noin 30 prosenttia EU:n väestöstä. Huolimatta Leader-CLLD:n ratkaisevasta merkityksestä ja menestyksestä, Leader-toimintaan kohdistuu aiempaa enemmän paineita, sillä nyt pyydetään tekemään enemmän pienemmällä rahoituksella. EU:n tämänhetkisten haasteiden keskellä emme saa myöskään unohtaa maaseutualueiden tärkeyttä EU:n tulevaisuudelle. Ilman kukoistavia maaseutualueita ei ole Eurooppaa. Osallistavan maaseudun kehittämisen mahdollisuuksien täysimääräiseksi hyödyntämiseksi kehotamme Euroopan komissiota

 

  1. Tekemään osallistavista maaseudun kehittämisvälineistä pakollisia kaikissa EU:n jäsenvaltioissa seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä ja varmistamaan, että Leader/CLLD pysyy EU:n aluepolitiikan keskeisenä pilarina.
  2. Sisällyttämään Leader/CLLD useisiin EU:n politiikkoihin ja varmistamaan sen määrärahat korvamerkinnällä, mukaan lukien yhteinen maatalouspolitiikka (YMP) ja koheesiopolitiikka, sekä huomioiden, että maaseudun kehittäminen on laaja-alaisempaa kuin maatalous. Tarvitaan myös selkeä määritelmä, mitä maaseudun kehittämisen kokonaisuus pitää sisällään.
  3. Vahvistetaan ja tunnustetaan paikallisten toimintaryhmien rooli EU:n politiikkojen keskeisinä edistäjinä paikallistasolla ja keskeisinä sidosryhminä disinformaation ehkäisemisessä ja torjunnassa ja tehdään niistä tunnustettuja kumppaneita hallinnossa ja Euroopan yhdentymispyrkimyksissä.
  4. Yksinkertaistetaan rahoituksen hakumenettelyjä vähentämällä hallinnollista taakkaa ja varmistamalla monirahastoinen toimintatapa, jolla tuetaan tehokkaita yhteisölähtöisiä aloitteita, ottaen myös huomioon EU:n sitoumus vähentää jäsenmaiden byrokratiaa ja parantaa paikallishallinnon valmiuksia.
  5. Lisätään LEADER/CLLD-aloitteen rahoitusta tasolle, joka vastaa sen todistettua vaikutusta ja laajentunutta roolia maaseudun haasteisiin vastaamisessa

 

Nämä vaatimukset ovat kaikki maaseutualueita koskevan pitkän aikavälin vision, maaseutusopimuksen julistuksen ja maataloutta ja elintarvikkeita koskevan vision 2040 mukaisia, jotka puolestaan perustuvat maatalouden ja elintarvikkeiden tulevaisuutta koskevaan strategiseen vuoropuheluun ja joissa kaikissa on asetettu kunnianhimoisia tavoitteita vahvemmille, verkottuneille, selviytymiskykyisille ja vauraille maaseutualueille. Annamme täyden tukemme näille sitoumuksille ja kehotamme Euroopan komissiota muuttamaan ne konkreettisiksi toimiksi asettamalla Leader-toiminnan ja CLLD:n etusijalle seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä.

 

Euroopalla ei ole varaa jättää maaseutuyhteisöjä jälkeen muusta kehityksestä. Vaadimme konkreettisia toimia, joilla LEADER/CLLD sisällytetään EU:n politiikkojen ytimeen ja varmistetaan alueellinen yhteenkuuluvuus, taloudellinen kilpailukyky, demokraattinen selvitymiskyky maaseudulla sekä tehokas maaseudun kriisinhallinta.

 

Allekirjoita tämä vetoomus varmistaaksesi, että maaseudun ääni tulee kuulluksi ja että osallistava kehitys pysyy EU:n politiikan ytimessä!

 

elard_European-LEADER-Association-included_final

They endorse the petition:

Logo 1 Logo 2

📣 Share this petition

Facebook LinkedIn Email